Ciri-ciri Yang Mengubah Kenderaan Anda Menjadi Rumah Kedua

Adalah fakta bahawa kita banyak menghabiskan masa di dalam kenderaan sewaktu perjalanan harian kita ke tempat kerja, keluar mencari makanan atau perjalanan ke kampung halaman.

Kenderaan kita juga menyaksikan saat-saat paling intim kami. Sama ada menyanyi, bercakap dengan diri sendiri, menenangkan fikiran atau berkongsi perbualan dengan orang yang kita sayangi. Dengan masa yang kita habiskan di dalam kenderaan, kita perlu memastikan bahawa kenderaan kita mempunyai ciri-ciri untuk menjadikan perjalanan kita selesa, seperti “rumah kedua”.

Sistem Penulen Udara Yang Boleh Dipercayai

Salah satu perkara utama yang kita lakukan apabila sampai di rumah ialah menghidupkan kipas angin atau penghawa dingin agar kita kekal sejuk dalam cuaca yang panas dan lembap ini. Ianya adalah perkara yang sama ketika kita menaiki kenderaan kita. Penyaman udara di dalam kenderaan kita membantu peredaran udara sejuk ke dalam kabin agar kita selesa.

Untuk mengelakkan bahan tercemar memasuki kenderaan, PROTON telah memperkenalkan PROTON Intelligent Air Purification System (P-IAPS) pada model 2020 Proton X70, yang terdiri daripada Sistem Pembersih Udara dan Penapis Kabin N95 yang baru diperkenalkan.

Sistem Pembersih Udara dilengkapi dengan ioniser, penapis HEPA dan karbon aktif untuk menyingkirkan bahan tercemar, bau dan formaldehid. Sebaliknya, Penapis Kabin N95 membuang 95% partikel dan bahan tercemar melebihi 0.3µm (mikron). Ia juga mampu menapis 98% partikel debu PM2.5 secara berkesan terutamanya dalam menapis asap, debu, bakteria dan bahan tercemar yang lain. Dengan P-IAPS, pelanggan yakin dengan persekitaran yang bersih dan sihat di dalam kereta.

Sistem Infotainment Pintar

2020 Proton X70 dilengkapi dengan skrin sentuh antara muka berasaskan Android bersaiz 8 inci oleh Sistem Maklumat Kokpit Bersepadu (GKUI). Ini membolehkan pemiliknya sentiasa berhubung dengan kereta, dengan aktiviti bebas tangan yang mengendalikan sistem tingkap, penyaman udara, radio dan muzik dalam talian, navigasi, ramalan cuaca sistem Pengecaman suara dengan mengucapkan frasa ‘Hi Proton’.

Sejak April 2020, PROTON telah meningkatkan muzik dalam taliannya ke aplikasi Muzik JOOX. Dengan lebih dari 30 juta lagu yang tersedia untuk dipilih, anda tidak perlu risau untuk mencari lagu kegemaran anda. Pemilik Proton X70 juga tidak ketinggalan kerana kemas kini over-the-air (OTA) adalah tersedia.

Selamat Dan Meyakinkan

Keselamatan sama pentingnya semasa di rumah dan di kenderaan anda. Syukurlah, terdapat banyak ciri keselamatan dalam 2020 Proton X70, dengan ianya diberi penilaian 5 bintang oleh ASEAN NCAP.

2020 Proton X70 dilengkapi dengan ciri keselamatan aktif seperti Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC), Sistem Kawalan Cengkaman (TCS) dan Brek Kecemasan Autonomi (AEB). Ciri-ciri ini memantau keadaan sekeliling secara berterusan untuk mengelakkan perlanggaran. Apabila perlanggaran tidak dapat dielakkan, ciri keselamatan pasif seperti enam beg udara SRS dan struktur keselamatan yang diperkuatkan membantu mengurangkan kecederaan.

Diselaraskan Untuk Keselesaan

Akhir sekali, 2020 Proton X70 direka dengan ruang dalaman yang besar untuk keselesaan anda. Tempat duduk dibalut dengan kulit Nappa membuatnya terasa lembut dan kenyal. Ia juga dilengkapi dengan kerusi hadapan berventilasi yang membolehkan aliran udara dari pemandu and penumpang kerusi hadapan. Bayangkan hari yang panas dan anda masih boleh berasa sejuk, dibalut dengan bahagian dalam kulit yang dilengkapi dengan pengudaraan yang baik.

Secara ringkasnya, oleh kerana kita banyak menghabiskan masa di dalam kenderaan, kita perlu memastikan bahawa ia dilengkapi dengan ciri-ciri yang memberikan perjalanan yang selesa, menghiburkan dan selamat. Dengan 2020 Proton X70, ia sudah pasti menjadi sebuah SUV yang layak untuk dipanggil sebagai “rumah kedua”. Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari portal ini.

Nur Aishah
Nur Aishah
I'm Aishah, co-founder of emakayah.com. Welcome to my author page. The following are mostly translations from our published English articles into Bahasa Melayu. Some articles, however, have been originally written in Bahasa Melayu.